فکر نمی کنم به صورت عامیانه احتیاجی به تعریف آسانسور باشد؛ اما بد نیست با تعریفی که دانشگاه کمبریج از آسانسور داشته است، آشنا شوید. دیکشنری آنلاین دانشگاه کمبریج در تعریف آسانسور در سایت خود آورده است: «قطعه ای از تجهیزات، معمولا به شکل یک اتاق کوچک که افراد یا کالاها را مستقیماً در ساختمان های بلند، بالا و پایین می برد.» و در تعریفی دیگر آورده است: «یک اتاق کوچک در یک ساختمان بلند که افراد یا کالاها را به سطوح مختلف ساختمان بالا و پایین می برد.
آشنایی با تاریخچه مختصری از آسانسور
در تاریخچه آسانسور گفته می شود که اولین آن توسط ارشمیدس، ۲۳۶ سال قبل از میلاد ساخته شده که نیروی آن توسط حیوانات تأمین می شده است. تا اینکه در سال ۱۷۴۳ میلادی به دستور لویی شانزدهم، در کاخ ورسای، یک آسانسور ابتدایی با نام «صندلی
در اواسط قرن نوزدهم میلادی منبع انرژی آسانسورها، بخار آب بودند و به مرور زمان این آسانسورها تکمیل شده و به آسانسورهای امروزی تبدیل شدند.
در سال ۱۸۸۰ اولین آسانسور برقی اختراع شد، در آلمان و توسط فردی به نام «ورنر فون سیمنر» ساخته و نصب گردید. این آسانسورها نسبت به آسانسورهای پیشین، دیگ های بخار با سرعت بالاتر و قابلیت حمل بار سنگین تری داشتند. از دیگر پیشرفت هایی که از گذشته تا این زمان در آسانسورسازی به وجود آمده، می توان به استفاده از شاسی برای آسانسور و انواع درب های اتوماتیک اشاره کرد.
تاریخچه ورود آسانسور به ایران
بعد از سیر تحولی که آسانسور داشت، نوبت نصب در ساختمان های مسکونی و سازمان ها رسید. در طی سفری که ناصرالدین شاه به فرنگ داشت، آسانسورها نظر ناصرالدین شاه را به خود جلب کردند.
پس از بازگشت به ایران، اولین آسانسور در کاخ گلستان نصب شد و در زمان احمد شاه نیز آسانسوری در پالایشگاه آبادان نصب گردید که متاسفانه در حال حاضر اثری از این آسانسورها باقی نمانده است.
آسانسورها به دلیل آسایشی که برای انسان ها فراهم می کنند، در ایران نیز با استقبال خوبی رو به رو شدند و کم کم به صنعت پررونقی مبدل گشت و زمان صنعتی شدن آسانسور در ایران را می توان به ۸۰ سال پیش نسبت داد.
در ابتدا به دلیل اینکه صنعت جدیدی وارد کشور شده بود، برای نصب آسانسورها از متخصصین خارجی استفاده می شد؛ اما با گذشت زمان و با گسترش استفاده از آسانسور، نیاز به داشتن نیروی متخصص نصب بومی احساس شد و همین خود، بستر اشتغال زایی برای جوانان ایجاد کرد و با ورود دانش نصب و تعمیرات آسانسورها، شرکت هایی به انجام این امور مشغول شدند. تا اینکه در سال ۱۳۴۵ اولین کارگاه تولیدی قطعات آسانسور، درب و کابین در ایران تأسیس شد.
آشنایی با انواع آسانسور بر اساس مکانیزم داخلی
آسانسورها را با توجه به نیروی محرکه و نوع کاربرد آن ها به سه دسته کلی تقسیم بندی می کنند. تقسیم بندی انواع آسانسور، راهنمای بسیار خوبی برای افرادی است که قصد خرید و نصب آسانسورها را دارند و در انتخاب نوع آن دچار سردرگمی هستند. انواع آسانسور عبارتند از:
- آسانسورهای برقی (کششی، مغناطیسی، روملس و پیچی(
- آسانسور هیدرولیک
- آسانسور پنوماتیک
البته همه آسانسورها با نیروی برق کار می کنند اما در صنعت آسانسور به این سه دسته اصلی تقسیم بندی می شوند. در ادامه این بخش با توضیح مختصری با هر یک از این آسانسورها تا حدودی آشنا می شوید:
۱. آسانسور کششی
این نوع از آسانسورها از نوع آسانسورهای برقی بوده و همان طور که از نام آسانسور کششی مشخص است، از ویژگی کششی توسط سیم بکسل ها استفاده می کنند تا کابین به حرکت در آید. در آسانسورهای کششی، عمده انرژی مورد نیاز توسط موتور آسانسور که در موتورخانه آسانسور تعبیه شده، تأمین می گردد و وزنه تعادل نیز به وسیله ایجاد اختلاف وزن سبب حرکت کابین می شود.
این نوع آسانسور از رایج ترین نوع آسانسورها بوده که از مهم ترین مزایای آن می توان به قابلیت استفاده برای ارتفاعات بالا و هم چنین مصرف انرژی کم اشاره کرد.
اگر تا به حال اسم آسانسور روملس را شنیده اید، جالب است بدانید آسانسورهای روملس نیز نوعی از آسانسورهای کششی بوده با این تفاوت که روملس نیازی به موتورخانه ندارد و برای مکان هایی که با محدودیت فضا برای نصب آسانسور روبرو هستند، بهترین گزینه است.
۲. آسانسور مغناطیسی
همان طور که از نام آسانسور مغناطیسی مشخص است، در این نوع از آسانسورها از انرژی مغناطیسی برای ایجاد حرکت کابین استفاده می شود. سیستم آسانسورهای مغناطیسی به گونه ای است که بدون استفاده از موتور و کابل کار می کنند.
از جمله مزیت های این نوع از آسانسورها می توان ایمنی بالای آن را نام برد و از معایب آن به گران بودن آن نسبت به سایر آسانسورها اشاره کرد. این نوع از آسانسورها نیز جز دسته آسانسورهای برقی هستند.
۳. آسانسور پیچی
نوع دیگری از آسانسورهای برقی، آسانسورهای پیچی هستند که مناسب برای خانه هایی با حداکثر ۴ طبقه و فضایی محدود برای نصب آسانسور می باشند. ایمنی آسانسورهای پیچی به حدی بالاست که در اکثر موارد از این نوع آسانسور با عنوان آسانسورهای بدون سقوط یاد می کنند.
آسانسورهای پیچی شامل یک پیچ بلند، یک مهره و یک تسمه بوده که به وسیله یک موتور باعث ایجاد حرکت کابین می شوند. هرچند این آسانسورها نیاز به موتور دارند ولی نیازی به موتورخانه ندارند زیرا موتور آسانسورهای پیچی روی بدنه آن ها سوار و نصب می شود. از آسانسورهای پیچی در سایزهای مختلفی و با میزان ظرفیت های مختلف می توان بهره برد.
۴. آسانسور هیدرولیک
آسانسور هیدرولیک نوع دیگری از آسانسورها بوده که به وسیله فشار روغن موجود در پمپ روغن و جک هیدرولیک، کابین آسانسور به حرکت در می آید و بار یا انسان را جا به جا می کند. از آسانسورهای هیدرولیکی برای ارتفاعات کم تر استفاده می شود. این نوع آسانسورها به آسانسورهای خانگی معروف هستند.
لازم به ذکر است با توجه به این که در طراحی آسانسور هیدرولیک کادر وزنه وجود ندارد، نیاز به موتور آسانسور قوی تری نسبت به آسانسورهای کششی است. استفاده از این نوع آسانسور دارای مزایای زیر است:
- نصب آسان و سریع تر
- کم تر بودن هزینه تعمیر و نگهداری
- نرمی و کم صدا بودن در زمان حرکت آسانسور
- توانایی بالا در جا به جایی بارهای بسیار سنگین
- امنیت بسیار بالا
- عدم نیاز به موتورخانه در پشت بام
۵. آسانسورهای پنوماتیک
آسانسورهای پنوماتیک فاقد موتورخانه بوده و بیشتر برای خانه های ۲ تا ۴ طبقه (دوبلکس و …) نصب می شوند و جهت جابجایی بار و انسان به صورت محدود قابل استفاده هستند. آسانسورهای پنوماتیک به طور متوسط توانایی جا به جایی حدود ۲۴۰ کیلوگرم بار را دارند و از سیستم وکیوم برای ایجاد حرکت کابین استفاده می کنند. از معایبی که این سیستم دارد پر سر و صدا بودن آن است و از مزایای آن، می توان به صرفه جویی در فضا اشاره کرد.
آشنایی با انواع آسانسور بر اساس محل نصب
آشنایی با انواع آسانسور بر اساس محل نصب
هر مکانی با توجه به نیازهای متفاوت جوامع مختلف و شرایط خاص، ممکن است نیازمند نوع خاصی از آسانسور باشد. از این رو آسانسورها بر اساس محل نصب نیز به انواع مختلف زیر تقسیم بندی می شوند:
- آسانسورهای مسکونی
- آسانسورهای بیمارستان
- آسانسورهای کشاورزی
- آسانسورهای صنعتی
- آسانسورهای مخصوص پارکینگ ها
در ادامه این بخش نیز با توضیح مختصری با انواع آسانسورها بر اساس محل نصب تا حدودی آشنا می شوید:
اول: آسانسورهای مسکونی
آسانسور مسکونی که طبیعتا با توجه به اسم آن در ساختمان های مسکونی نصب و استفاده می شود خود دارای انواع مختلفی از جمله مسافربر، بالا برنده در مسیر پله ها، ویلچربر عمودی، ویلچربر بر روی مسیر پله ها و آسانسورهای باری کوچک است که با توجه به نیاز از انواع این آسانسورهای مسکونی می توان استفاده نمود؛ اما معمول ترین و قابل استفاده ترین آنها از نوع آسانسور های هیدرولیکی و برقی هستند.
دوم: آسانسورهای بیمارستانی
آسانسور بیمارستانی همان طور که از نامش مشخص است در بیمارستان ها مورد استفاده قرار می گیرد و برحسب نیازی که وجود دارد انواع مختلفی دارد:
- آسانسور تخت بر: این نوع آسانسورها برای بیمارانی مورد استفاده قرار می گیرند که قادر به جا به جایی و قرار گرفتن بر روی ویلچر نیستند. از ویژگی های این نوع آسانسور می توان به حرکت نرم و بدون شتاب آن اشاره کرد تا ضربه ای به بیمار وارد نشود. از دیگر ویژگی های این نوع از آسانسورها داشتن دو ورودی در دو طرف آسانسور است.
- آسانسور برانکاردبر: این نوع از آسانسورهای بیمارستانی برای جا به جایی بیماران بدون تخت، پزشکان، پرستاران و پرسنل بیمارستانی مورد استفاده قرار می گیرد و بایستی دارای کم ترین لرزش و صدا باشند. ابعاد آسانسورهای برانکاردبر از آسانسورهای تخت بر کوچک تر بوده و به دلیل اینکه دارای موتورخانه هستند از دو نوع آسانسور کششی و هیدرولیک می توان استفاده نمود.
سوم: آسانسورهای صنعتی
امروزه از آسانسورهای صنعتی در محیط های صنعتی مانند معدن، کارخانه ها و ساخت و سازها و مانند اینها بسیار استفاده می کنند. از ویژگی های این نوع آسانسورها می توان به روان بودن و کارآمد بودن برای حمل بار و افراد اشاره کرد. معمولا از سیستم های هیدرولیک آسانسور برای این گونه محیط ها استفاده می شود.
این نوع آسانسورها برای نصب، احتیاجی به سکوی بار یا هر نوع قاب فولادی ندارند، به همین دلیل بارگیری به صورت مستقیم انجام می شود. به یاد داشته باشید آسانسورهای کشاورزی از نوع صنعتی هستند.
چهارم: آسانسورهای خودروبر
با افزایش تعداد خودروها و افزایش نیاز به پارکینگ در مجتمع های مسکونی و تجاری، تمایل معماران و صاحبان املاک بر پارکینگ هایی چند طبقه نیز افزایش یافته که همین امر باعث شده آسانسورهای خودروبر طراحی و نصب شوند. از مزایای آسانسورهای خودروبر می توان به صرفه جویی در مصرف انرژی، سر و صدای کم، ضریب ایمنی بالا و حرکت نرم و روان اشاره کرد. ویژگی های این نوع آسانسورها عبارت هستند از:
- آسانسورهای خودروبر بزرگترین نوع آسانسورها هستند.
- ابعاد آسانسورهای خودروبر معمولا ۵/۲ تا ۳ متر در ۵/۴ تا ۶ متر هستند.
- ظرفیت آسانسورهای خودروبر ۵/۲ تا ۷ تن می باشد.
- برای آسانسورهای خودروبر تا ارتفاع ۳ طبقه از آسانسور هیدرولیک و برای ارتفاع های بالاتر از آسانسورهای کششی یا گیرلس ۲ به ۱ و … استفاده می کنند.
شرکت پایدار فرآیند جهت آسایش و رفاه حال هموطنان عزیز گستره ی دید وتلاش خالصانه خود را علاوه بر بخش صنعت ،به قسمت
خدمات صنعتی منازل مسکونی شامل منازل هوشمند ونصب آسانسور معطوف کرده و آماد ه خدمت رسانی به مشتریان عزیز می باشد.